New Page 1

 

Forside > Kanin > Kaninavl

New Page 1


New Page 1
Gulerodderne.dk
 
Klik her !
-------------
Adfærd
Avl
Billeder
Buret
Foder
Køb af kanin
Pasning
Sygdomme
-------------
 
 

 

Kaninavl

Kaninens alder:
Hunkaninen skal ideelt være 8 mdr. til 4 år når hun skal bruges til avl. Hun bliver dog kønsmoden før denne tid, men er ikke udviklet nok til at kunne føde ungerne, og kan derved pådrage sig nogle legemlige skader.

Brunst:
Kaniner kan parres næsten hele året, og ikke som både katte og hunde i løbetid. Ofte bliver hunkaninen brunstig, bare der er en hankanin i nærheden. Den kan endda går hen og blive skindrægtig. Dvs. at hun tror hun er blevet parret og bygger rede til ungerne kommer. Hun samler konstant halm sammen til reden og skraber konstant og ivrigt i bunden. Men lad dig ikke narre; de sikrer kendetegn er den runde bug og at hun de sidste par dage før fødslen plukker pelshår fra bugen til foring af reden, og at hendet dievorter svulmer op.

Parring:
Mine kaniner har jeg altid sat sammen i hunkaninens bur. Her snuser hannen lige lidt rundt imens hun gør som hun plejer. Tilsidst finder han hende og hopper op. Har sommetider oplevet at hannen er hoppet på den forkerte ende, og har derfor hjulpet ham om i den anden ende.
Efter selve paringen, som kun varer et par sekunder, falder hannen til den ene side og er totalt udmattet. Somme tider vil han gerne lige have en tur mere, og det giver hunnen ham lov til.

Den drægtige hun:
Drægtighedsperioden har altid ved mine kaniner været præcist 31 dage. Hverken mere eller mindre. På 31-dagen midt om natten, har kaninen født sine unger. Antallet et rimelig forskelligt. Mine dværgvæddere har fået 3-4 unger af gangen, hvorimod mine hollændere har fået 10-12 unger. I drægtighedsperioden er hunkaninen ofte en smule mere sky, nervøs og utilnærmelig end normalt.

Fødslen:
Kaninen føder helt på egen hånd og helst midt om natten. Det er aldrig helt lykkedes mig at overvære en fødsel. Når ungen er født slikker hunnen den ren, bider navlestrengen over og spiser moderkagen. Derefter bliver de båret ind i reden, hvor de kan ligge indtil alle unger er født - og så er det tid til at die.
Det sker somme tider, at en unge bliver skambidt og derved mister ørerne når moderen slikker den rene. Hvorfor denne form for kanibalisme findes, vides ikke med sikkerhed.

Undersøg reden:
Når fødslen er overstået, bør man forsigtigt undersøge reden. Stryg kaninen roligt et par minutter så hun føler sig helt tryg ved din tilstedeværelse. Jeg har sommetider flyttet hunnen over i et andet bur, for ikke at risikere at blive bidt. Hunnen kan godt være meget beskyttende overfor hendes kuld unger. Check om alle ungerne er ok, raske og uskadte. Eventuelle rester af moderkager fjernes og døde unger fjernes. Af og til sker det at moderen ikke har lagt alle unger i den varme rede, og de skal straks puttes heri. De helt nøgne unger har meget brug for varme og vil dø af kulde uden for reden i løbet af kort tid. 2-3 dage senere undersøges reden igen. Hvis ungerne er sunde og patter, ligger de med fyldte maver i reden. Er de rynkede og indfaldne, vil de nok dø i løbet af de kommende dage, da de enten er syge eller for svage. Kaninungerne får kun lov tilat die to gange dagligt.

Ungernes udvikling:
Ungerne fødes helt nøgne, blinde og døve. De dier to gange dagligt hos moderen og ligger tæt sammen i reden. Ungernes kommende farve kan ses på huden. Er det mørk hud bliver ungen ofte sort eller meget mørk, og er huden lyserød bliver ungen ofte hvid, vildgrå eller en anden lys farve.
På 7.-11. dagen åbner ungerne øjnene og kroppen er nu dækket af små fine dun.
I 2. uge begynder ungerne at kravle ud af reden, alt efter hvor i udviklingen de er. Pelsener nu allerede tyk og lådden og de forsøger at vaske sig selv.
I 3. uge er ungerne oftere og oftere uden for reden. og de kan sætte sig på bagben nu, og se sig nysgerrigt omkring.
i 4.-5. uge hopper ungerne konstant rundt efter deres moder, og vil die. Det er meget morsomt at betragte dem, når de leger med hinanden, og løber rundt efter moderen. De begynder også så småt at spise af foderet.
Fra 6. uge er mave-tarmsystemet fuldstændigt udviklet og ungerne kan selv tage fast føde til sig. Men de dier dog stadig lidt ved moderen.
Fra 8. uge er ungerne nu store nok til at blive fjernet fra moderen. Men de kan sagtens gå sammen med hende indtil de bliver kønsmodne i 3-4 mdr. alderen.

Hvor ofte må kaninen parres?
En rask kanin er i stand til at få 2-3 kuld om året. Men er man er ansvarsbevidst ejer, lader man kun kanine bedække en og højst to gange om året. 

New Page 1

Webdesign by Varberg.dk --- Sponsor for Gulerodderne.dk er Frisr Ole Warberg Horsens &
Glattejern.dk Danmarks mske billigste glattejern shop


 

eXTReMe Tracker