New Page 1

 

Forside > Chinchilla > Avl

New Page 1


New Page 1
Gulerodderne.dk
 
Klik her !
-------------
Adfærd
Avl
Billeder
Buret
Foder
Køb af dyr
Pasning
Sygdomme
-------------
 
 

 

Chinchilla avl

Det ideelle par:

Hvis man anskaffer sig et par for at man siden hen ønsker at avle, så er det mest hensigtsmæssigt at købe to ungdyr, og sætte dem sammen med det samme. Man skal dog passe på, for hunnen må ikke være for ung første gang de parres. 

Voksne dyr kan have svært ved at lærer hinanden at kende. Man skal holde dem i adskilte bure placeret ved siden af hinanden. Når det lader til at de kan enes, sættes hannen indtil hunnen. Hunnen vil ofte afvise hannen det første stykke tid, men efter noget tid skal de nok finde ud af det sammen.

En ung han og en lidt ældre hun er nok den bedste måde at avle på. Sæt igen burene tæt sammen i starten, så de kan lærer hinanden at kende. Disse to dyr er oftest nemme at sæte sammen, da de vænner sig hurtigt til hinanden.

Dyrets alder:
Kønsmodningen indtræder ved 4-5 måneder. Dog er dette alt for tidligt at avle, da dyret ikke er helt udviklet. Hunnen bør først blive parret når hun er 7-8 måneder gammel. Det bedste for dyrene vil være at holde dem i to bure, der står ved siden af hinanden.

Letalfaktor:
Der er nogle bestemte farvekombinationer, som ikke egner sig til opdræt. Der frarådes at man parrer: et par black velvets, et par brown velvets og et par hvide. Disse forskellige typer kan ikke sætte sunde og levedygtige unger til verden. Årsagen hertil er den såkaldte letalfaktor som er en arvelig egenskab som er dødelig, hvis den findes i dobbeltdosis.

Man kan dog med held krydse hvide chinchillaer, black velvet og brown velvet med andre farvevarianter.

Brunst:
Chilnchillaen er kun villig til parring i bestemte perioder. Denne indtræder hver 28.-35. dag. Imellem december og frbruar samt i højsommeren er brunstperioderne regelmæssige. En brunst varer 3-4 dage.

Parring:
Selve parringen finder ofte af sted om natten. Men somme tider kan man være heldig at se den om aftenen eller i de tidlige morgentimer. Hunnen er til at begynde med afvisende. Hannen jager hunnen, og de tumler således begge rundt i buret. Parringen finder sted flere gange på en nat. Man finder ofte hårtotter, der er blevet revet af under dyrenes tumlen næste dag.

Den drægtige hun:
Drægtigheden varer ca. 111 dage, altså ca. 4 måneder. Dette er meget længe for en gnaverart. Parret lever i denne periode godt sammen. De sover tæt op af hinanden. I denne periode har hunnen særlig meget brug for ro. Man skal dog lade være med at tjekke hunnen for drægtighed, ved at befamle hendes bug. Hunnen skal desuden dagligt have friske foderpiller, så man er sikker på at den får vitaminer nok. Endvidere skal man være sikker på, at der er kalk nok i kosten.
I de sidste par uger inden fødslen, sover hunnen ofte på siden. Dette er et uvant syn, men er helt normal opførsel, og et sikkert tegn på at hunnen er drægtig.

Fødslen:
Denne sker ofte om natten eller tidligt om morgenen. Ser man hunnens blodige snude og forpoter, så er det et sikkert tegn på en overstået fødsel.  Hunnen starter med at få veer om aftenen, og hun stønner og krummer sig sammen af smerter. Denne fase varer som regel ca. en halv time. Tit fødes der kun en enkelt unge, men der kan være helt op til 3-4 unger i et kuld og så tager fødslen flere timer.

Ungernes udvikling:
Ungerne kommer fuldt udviklede samt selvstændige til verden. Deres vægt er ca. 30-55 g. Den nyfødte unge er ikke meget større end en tændstiks-æske. Hvis begge forældre er i buret efter fødslen, så søger ungen ofte varme ved faderen, som tager godt imod den. 

Kort tid efter fødslen vil forældre parre sig igen. Vil man forhindre dette, så må man skille parret ad i to forskellige bure.

Den lille unge vil i løbet af de første dage klatre op ad gitteret, sovekassen og de nederste sidebrætter. Hvis begge forældredyr er tamme, kan man flere gange dagligt tage ungen op i hænderne, så den også bliver tam og tillidsfuld. Men man skal passe lidt på, for den lille unge er meget hurtig, og vil prøve at hoppe ud af hænderne på en.

Allerede i løbet af de første par dage, gnaver ungen i høet og i foderpillerne. Den tager altså fast føde til sig, samtidig med at den drikker modermælk. De første seks uger, behøver man således ikke tænke på foder til ungen. Dog er det en god ide at sørge for friske foderpiller og hø.

Når ungen er 6 uger gammel, så drikker den ikke modermælk mere. Men den skal blive hos moderen i yderligere 2-3 uger.  I store bure kan man holde ungen længere. Flytter man ungen til et selvstændig bur, så skal man afmåle foderet. Denne lille unge har nemlig en tendens til at æde alt for meget.
Den skal have en håndfuld hø samt en halv tsk. foderpiller 2 gange dagligt. Denne dosis øges til en tsk. med top med alderen.


 

New Page 1

Webdesign by Varberg.dk --- Sponsor for Gulerodderne.dk er Frisr Ole Warberg Horsens &
Glattejern.dk Danmarks mske billigste glattejern shop


 

eXTReMe Tracker