New Page 1

 

Forside > Chinchilla > Pasning

New Page 1


New Page 1
Gulerodderne.dk
 
Klik her !
-------------
Adfærd
Avl
Billeder
Buret
Foder
Køb af dyr
Pasning
Sygdomme
-------------
 
 

 

Pasning af chinchilla

Tilvænning:
Når dyret ankommer til hjemmet, bør buret allerede være færdigindrettet. Derved også en fyldt madskål, drikkeautomat samt sandkasse, så chinchillaen kan være lidt i fred i sit nye hjem.

Den første tid:
De første par dage eller uger, er det en god ide at være lidt tilbageholden med sin omgang med chinchillaen. Hvor lang tid det tager afhænger af hvor tam dyret er ved anskaffelsen. De nødvendige aktiviteter, bør foretages om aftenen i dyrets normale aktive periode.
Det er vigtigt at alle bevægelser foretages langsomt og roligt, imens man taler stille til chinchillaen.
Man skal give chinchillaen god tid! Hvis dyret forskrækkes unødigt, forlænger det tæmningsfasen.

At gøre tam:
Man skal starte med at dyret vænner sig til dine hænder og krop, ganske langsomt. Dette gør det tillidsfuldt og tamt. Tæmningsfasen skal følges i forskellige trin, og når det ene trin er nået, kan man gå videre til det næste

Når chinchillaen begynder at komme til gitteret om aftenen, begynder man at give dyret godbidder ind mellem tremmerne. Dyret vil snart turde tage disse, mens man holder dem.

Når der ikke mere viser sig tegn på at dyret er angst ved gitteret åbner man lågen. Her rækker man også chinchillaen en godbid. Når dyret tør tage disse uden hæmninger, er næste trin at placeret disse i håndfladen.
Når det lykkedes kan man prøve med hele underarmen.

Hele denne proces kræver stor tålmodighed, inden dyret har overvundet sin frygt og er blevet helt tryg. Men giver man sig selv og ikke mindst chinchillaen god tid, vil alt dette ske som en selvfølgelighed.

Som det næste skridt skal man vænner chinchillaen til at blive rørt ved. Dette kan gøres imens den sidder i hånden eller på underarmen på en og får godbidder. Dette gøres selvfølgelig også stille og roligt, og særligt gode godbidder gives som belønning.

Pelspleje:
For at chinchillaen kan holde sin egen pels ren, har den dagligt brug for et bad i specialsand (attapulgus-sand eller chinchillasand). Man bør stille et fad ind i buret hver aften i ca. ½ time. Her vil dyret boltrer sig og vælte rundt. Sandet er finere end fuglesand - og kan ikke erstattes med noget andet.

Sådan løftes en chinchilla:
Billeder venligt udlånt med skriftlig tilladelse fra Aschehoug forlag 2003. "Chinchillaer hjemme" af Maike Röder-Thiede. www.aschehoug.dkNår man har det indtryk, at chinchillaen virkelig er blevet tillidsfuld, så kan man begynde at bære rundt på den.

Det er lidt specielt at skulle løfte en chinchilla, da det er den eneste gnaver der må og skal løftes i halen. Når dyret skal løftes, skal man først tage dyret op i begge hænder og derefter griber man fast om haleroden.

Man må dog aldrig indfange eller gribe dyret i halespidsen. Hele halen kan bliver rykket af på denne måde, for denne er meget følsom.

Når man har lært at løfte dyret, skal man til at øve sig i at holde dyret rigtigt, når den sidder på ens hånd. For at forhindre at chinchillaen springer fra en, skal man med tommel og pegefinger holde fast om haleroden. Men den anden hånd kan man støtte dyret lige bag ved forpoterne. Det vil chinchillaen synes om.


 

New Page 1

Webdesign by Varberg.dk --- Sponsor for Gulerodderne.dk er Frisr Ole Warberg Horsens &
Glattejern.dk Danmarks mske billigste glattejern shop


 

eXTReMe Tracker